אֶלַה הייתה הסבתא מהצד הרומני שלי. אישה שתמיד דאגה לצאת מהבית מטופחת בשמלה מגוהצת ולאחר ששרטטה את שפתיה בתוחם ומרחה אודם. אני זוכרת שהייתה פותחת לי את הקשרים בשיער ואומרת את המשפט שמהר מאוד בחרתי לוותר עליו בחיי: "אם את רוצה להיות יפה – תסבלי". אני העדפתי לאכול וליהנות על פני הסבל, וגם בזה הייתה לאלה יד.
היא הייתה הסבתא האמונה על החטאים הטעימים. סבתא אַמׇה הייתה דואגת לנו לתזונה בריאה וחסכנית, איתה היינו הולכים לקיוסק לקנות רק מיץ גזר ובקניות הייתה כל הוצאה נמדדת מול "כמה עוף אני יכולה לקנות בסכום הזה". לסבתא אלה לעומת זאת נשארה כנראה מידה מנהנתנות החיים ברומניה טרום ימי המלחמה. היא הייתה קונה איקרה איכותית וזיתים טובים במעדניה, ואיתה היינו הולכים לחנות הממתקים ובוחרים לפי משקל ממגוון השוקולדים המיוחדים "של הביוקר" ועל הדרך לוקחים גם מרמלדה צבעונית.
מהתבשילים של אלה אני זוכרת את מרק הבורשט, את קישואים עם השמיר, גם את הקלופס שלא אהבתי זכרתי, אך יותר מהתבשילים אהבתי את המתוקים שהכינה, קונפיטורות שאכלנו עם כפית וכמה עוגות. שני המתכונים היחידים שנשארו מאלה הם עוגת המצות של פסח ועוגת הדבש של ראש השנה.
עוגת דבש אלה – הצטעלך – גרסאות המתכונים שנשמרו.
בעוד רגע יגיע מתכון מסודר…
את עוגת הדבש לא אכלתי מאז שאלה נפטרה. זכרתי אותה כעוגה דחוסה וטעימה. בין המתכונים של אמי מצאתי שני פתקים עם המתכון. המרכיבים היו זהים בשניהם למעט הבדל קטן בכמות השמן וברנדי שהושמט באחד מהשניים. האחד ללא הוראות הכנה, רק המצרכים, והאחר עם הנחיות "חצי אפויות". חשבתי להעשיר את העוגה, כך שלא תהיה יבשה, ולהוסיף תפוחים מקורמלים. כמו כן, בחרתי להכין אותה בסיר פלא, למרות שבמקור אפתה אלה את העוגה בתבניות מוארכות ונמוכות בתנור.
זמן הוא מושג ערטילאי ונזיל אצלי. את עוגת הדבש לא הכנתי בראש השנה. ניגשתי להכנה בערב יום כיפור, מבלי לבדוק שאכן יש בבית את כל המצרכים הדרושים להכנתה. מהר מאוד התברר שאין קמח רגיל, אלא רק תופח בכמות פחותה ב-50 גרם מזו הדרושה להכנת העוגה. החנויות כבר סגורות וגם לא כל-כך נעים לגשת לשכנים ולבקש מעט קמח מעט לפני תחילת הצום. שיערתי שקמח תופח רק יעשה את העוגה יותר אוורירית (אולי ניתן היה לוותר כך על אבקת האפייה, אך רציתי להשאיר גם אותה). התוצאה שהתקבלה הייתה עוגה גבוהה עם הטעם הזכור לי, והתפוחים משתלבים בה בהתאמה מדויקת. להלן הגרסה שאני הכנתי:
המתכון - עוגת דבש עם תפוחים של אלה
המצרכים:
3 ביצים
1 כוס סוכר (¾ כוס יכולה להספיק)
1 כוס דבש
450 גרם תופח
1 כפית סודה לשתייה או אבקת אפייה
¾ כוס שמן
2 כפות יגרמייסטר (ברנדי במתכון המקורי)
100 גרם אגוזי פקאן (או פחות)
לתפוחים המקורמלים:
5 תפוחים ירוקים חמוצים
30 גרם חמאה
½ כוס סוכר
⅓ כוס מים
תמונות משלבי הכנת העוגה
אופן ההכנה
הכנת התפוחים
1. מקלפים את התפוחים, מגלענים וחותכים כל תפוח ל-6 פלחים.
2. שמים במחבת את הסוכר, מוזגים את המים ומערבבים עד שהסוכר מתמוסס. מוסיפים את החמאה ומערבבים עד להמסה.
3. מוסיפים את התפוחים, מערבבים בעדינות שיכוסו בנוזלים ומבשלים עד שהמים מתאדים חלקית, והתפוחים עוד לא מתרככים לחלוטין.
4. מסדרים את התפוחים בתחתית סיר הפלא ומוזגים מעליהם את יתרת הנוזלים שבהם בושלו.
הכנת העוגה
1. מקציפים את הביצים במיקסר תוך הוספה הדרגתית של הסוכר.
2. מוסיפים את השמן והיגרמייסטר / ברנדי וממשיכים בערבוב איטי.
3. מנפים את הקמח עם אבקת האפייה או הסודה לשתייה לתוך המיקסר וחוזרים לערבוב איטי.
4. מוסיפים את הדבש ומערבבים עד לקבלת בלילה אחידה.
5. יוצקים את הבלילה מעל התפוחים ומוסיפים את האגוזים. ניתן להכניס אגוזים לתוך הבלילה ולסדר את חלקם מעל העוגה – החלק העליון יהיה התחתון בסופו של התהליך.
6. "מבשלים" על להבה בינונית למשך 5 דקות ומנמיכים את הלהבה.
7. מסירים מהאש לאחר שהעוגה תופחת בסיר ומתחילה להשחים בחלקה העליון. לא להשאיר יותר מדי זמן על האש כי הקרמל שבתחתית מתחיל להיחרך.
8. פותחים את סיר הפלא ונותנים לעוגה להתקרר מעט.
9. הופכים את הסיר על גבי מגש עגול או צלחת הגשה, כך שהתפוחים מעטרים את חלקה העליון של העוגה. אם נשארים חלק מהתפוחים בקרקעית הסיר, פשוט להוציא אותם בעזרת כף ולהניח במקומם על גבי העוגה.