הבית של אֶלַה ומישוּ (מעולם לא קראנו להם סבא וסבתא, אלא רק בשמותיהם הפרטיים) היה ממלכת המתוקים, גן עדן לנכדים שמחפשים אוצרות טעימים. לחיצה קטנה על ארון המשקאות הסגור בסלון גילתה תמיד בין ליקרים וברנדי גם קערות זכוכית מעוטרות, כבדות, ובהן שוקולדים ופיסטוקים.
את הפיסטוקים הסגורים היה סבא מישו מחזיר לקיוסק ומקבל כמשקלם פיסטוקים חדשים. מהשוקולדים זכורים לי במיוחד פטיפורים משוקולד מריר עם ליקר ודובדבנים. כשאלה ומישו היו משחקים קנסטה, משחק קלפים רומני, אחרי ארוחת הצהריים במרפסת או הולכים לישון, הייתי ניגשת לארון, מפלחת שוקולד ועולה לשחק עם הילדים של השכנים.
עוגת מצות אלה – הצעטלך – הפתקים שנשמר.
בעוד רגע יגיע מתכון מסודר…
המאכל המתוק שהכי אהבתי אצל אלה היה עוגת המצות שלה. הכי כיף היה להיות איתה במטבח בעת הכנת עוגת המצות, כי אז הייתה משאירה במיוחד בשבילי קערית מלאה בקרם עשיר של העוגה מבשלת אותו עוד קצת על הגז, מוסיפה חלמון של ביצה, מערבבת, שמה במקפיא לזמן קצר, ומגישה לי אותו עם כפית.
עד היום אני משמרת את העוגה השוקולדית הזאת על-פי מרכיבי המתכון של אלה. באשר למינון המרכיבים, היו כמה גרסאות – שתיים בכתב היד של אמי ואחת שאני הדפסתי בעידן מכונת הכתיבה – ההמלצה שלי למינונים רשומה במתכון. בפסח אני מכינה אותה עם מצות ובמהלך השנה – עם ביסקוויטים, לעתים בצורת נקניק ולפעמים ככדורי שוקולד אולטימטיביים.
המתכון - עוגת מצות ושוקולד של אלה
המצרכים:
6 מצות או 1 חבילות ביסקוויטים
½ כוס יין אדום מתוק (יין קידוש)
לקרם השוקולד
200 גרם שוקולד
100 גרם חמאה
5 כפות קקאו
5 כפות סוכר
5 כפות מים
½ כוס צימוקים בהירים
לסיום – פצפוצי שוקולד או אבקת קקאו (אופציונלי)
* להכנת עוגה יותר גדולה ניתן להכפיל כמויות של כל המצרכים מלבד היין.
לבחירה - הכנה כעוגה, כדורים או נקניק שוקולד
אופן ההכנה
- מפוררים את המצות / הביסקוויטים בקערה גדול, מוזגים עליהם את היין ומערבבים.
- מערבבים את מרכיבי קרם השוקולד. ניתן להמיס בסיר קטן על להבה נמוכה או בקערית בינונית – במיקרו. בכל מקרה לבדוק לטעום בזהירות את התערובת החמה ולוודא שהסוכר נמס לחלוטין.
- מוזגים את קרם השוקולד, ומערבבים באופן אחיד.
- מוסיפים את הצימוקים ומערבבים.
- אם רוצים להכין כעוגה – מעבירים בשלב זה לכלי שבו תוגש העוגה. ניתן לפזר מעל העוגה פצפוצי שוקולד. שמים במקרר למשך כמה שעות לפני ההגשה.
אם רוצים להכין בצורת "נקניק" שוקולד – מעבירים את התערובת לנייר אפייה, מגלגלים לצורת גליל, סוגרים היטב את נייר האפייה מהצדדים ומצננים במקרר עד להגשה.
אם רוצים להכין בצורת כדורי שוקולד – מצננים מעט את התערובת במקרר, ולאחר שהיא מתגבשת מעט יוצרים כדורים ומחזירים לצינון במקרר. לקראת ההגשה, מוציאים את כדורי השוקולד מהמקרר ומפזרים עליהם אבקת קקאו.