
שמה של סבתי היה רבקה, אך אנחנו הנכדים קראנו לה אַמׇה, כי היא הייתה מאכילה אותנו, ועם הכפית לכיוון פינו, מעודדת אותנו לאכול, הייתה אומרת "אמ, אמ". כך היא הייתה עבורנו תמיד – אַמׇה, הסבתא הטובה, צברית מלאת מרץ שתמיד מפנקת עם אוכל טוב.
בכל בוקר הייתה אמה קמה מוקדם ונוסעת מחולון בקו מס' 1 לשחות בבריכת גורדון בתל-אביב. בבריכת גורדון היו מי-ים מלוחים, היא מעולם לא חוממה בחורף, ואמה – גם בימי החורף לא ויתרה, ותחת גשם הייתה שוחה במים הקרים. אחרי השחייה הייתה נוסעת לעתים היישר חזרה הביתה ובפעמים אחרות בדרך לאוטובוס הייתה עוצרת אצלנו, כי גרנו במרחק הליכה מהבריכה, ומביאה לנו אוכל שהכינה יום קודם – והאוכל שלה היה כל-כך טעים: קציצות בקר מטוגנות בפירורי לחם, אורז עם גזר, פירה. היא הייתה אישה פשוטה וטובה, נטולת גינונים, תחמנות נשית ויומרות. בראש מעייניה היה דבר אחד עיקרי – שיהיה טוב למשפחה שלה. כמוה היה גם האוכל שהכינה – פשוט וטוב.

עוגת תפוחים אמה – הצעטל – הפתק שנשמר.
בעוד רגע יגיע מתכון מסודר…
אמה היא זו שאיחדה את המשפחה הקטנה שלנו בחגים מוארים ושופעים. בשבתות החורף הייתה מכינה חמין על פתילייה ועוגת שמרים שוקולד. באשמורת הבוקר, כשניחוחות החמין כבר מילאו את הבית בן שני החדרים, והמטבח היה מוזהב באור הפתיליה – היה סבא קם וטועם בגניבה מהחמין, ואני התגנבתי מאחוריו וצחקתי. בבוקר הייתי חוגגת על עוגת השמרים.
רבות מהחוויות שלנו עם אמה וסבא היו שזורות בטעמים וריחות של מאכלים מענגים. לצערי לא נשארו לי כמעט מתכונים מאותם מאכלים. לכן מאוד שמחתי כשמצאתי בין המתכונים אצל אימא שלי את המתכון לאחת העוגות הכי טעימות של אמה – עוגת תפוחים. אני זוכרת שהעוגה הייתה ממלאת את התבנית הגדולה של התנור. בחלקה העליון שכבה דקיקה של בצק עם סוכר מקורמל ומתחתיו עושר של תפוחים בטעם חמצמץ-מתוק על גבי בצק שספג את הנוזלים שניגרו מהתפוחים המתובלים. במתכון שנשמר היו פרטים קטנים שזכרתי אותם אחרת, ושילבתי בהכנה את מה שהיה זכור לי. נראה שהצלחתי לשחזר את העוגה הטובה הזאת בדיוק כפי שזכרתי אותה. בני המשפחה אכלו, התלהבו ולמרות שלא הכירו אותה אמרו – "סבתא אמה הייתה אלופה".
המתכון - עוגת תפוחים של אמה
המצרכים:
לבצק
1 חבילת חמאה
½2 כוסות קמח תופח
1 גביע שמנת מתוקה
2 חלמונים של ביצה
(לשמור את החלבונים להמשך)
לתערובת התפוחים
½1 ק"ג תפוחים סמיט
½1 כוס סוכר
50 גרם צימוקים
מעט קינמון
לסיום – אבקת סוכר
תמונות משלבי הכנת העוגה


אופן ההכנה
הכנת הבצק
1. שמים בקערת מיקסר את מרכיבי הבצק ומערבבים עם וו לישה.
2. מערבבים עוד קצת את הבצק עם הידיים – ביד מאוגרפת מועכים את הבצק עד שלא מורגשים עוד גושי חמאה והבצק אחיד.
3. מצפים במעט קמח ושמים בניילון נצמד במקרר – רצוי למשך יום אחד (זמן מינימלי במקרר – שעה).
הכנת התפוחים
1. מקלפים את התפוחים, מגלענים וחותכים לקוביות בגודל ס"מ.
2. מכניסים את התפוחים לקערה, מוסיפים את הסוכר והקינמון ומערבבים בעדינות. מוסיפים את הצימוקים ומערבבים עוד קצת.
הרכבת העוגה
- מחממים תנור ל-175 מעלות.
- מחלקים את הבצק לשני חלקים שווים ומרדדים כל חלק על-גבי נייר אפייה מקומחת לשכבה שתמלא תבנית גדולה של התנור.
- מפזרים את התפוחים המתובלים שכבת הבצק שבתבנית באופן אחיד.
- מכסים את התפוחים בחצי השני של הבצק המרודד.
- מערבבים את החלבונים שנותרו עם 2 כפות סוכר ומורחים על מעטה הבצק.
- אופים במשך כ-¾ שעה, עד שהבצק מזהיב.
- מוצאים מהתנור, מצננים מעט בטמפרטורת החדר ומפזרים על העוגה אבקת סוכר.
- רצוי להגיש עם כדור גלידה וניל.

